Přeskočit na hlavní obsah

My, ajťáci

V očích široké veřejnosti je takzvaný ajťák podivuhodný tvor. Většinou nás považují za mimozemšťany, což je dost nespravedlivé obvinění. 

Ve skutečnosti jsme naprosto obyčejná digitální dělnická třída. Dnes a denně totiž svádíme boj za lepší příští moderní civilizace s přístroji, o jejichž principu fungování dost často netuší nic ani výrobci samotní.

Pravda je, že málokterý ajťák přizná na rovinu, že něco neví. Ne že by nechtěl, ale mohl by ztratit glanc a obdivné pohledy sekretářek by se rozplynuly jako pára nad hrncem.

"Crrrr, crrrr," zvedám po ránu telefon a přemýšlím, co zase nejde. Kafe si vesele stydne a hlas ve sluchátku sděluje Jobovu zvěst: "Netiskne mi tiskárna!"

Polykám doušek, s brbláním se zvedám, docházím na místo konfliktu, vložím nenápadně papír do podavače, aby sekretářka neviděla, a laserová tiskárna si vesele zachrochtá, načež vytiskne tunu papíru ještě z minulého dne. Je síťová.

Vracím se na pracoviště, aby káva netrpěla pocitem osamělosti, ale cestou mě odchytává další nešťastnice. "Nejde mi počítač! Hučí, ale na monitoru nic nevidím." V duchu se omlouvám kofeinu a vyrážím na další štaci. Přicházím na místo činu, tvářím se zadumaně, levou rukou dělám magické pohyby, a pravou mezitím nepozorovaně zapínám monitor, jehož čudlík zřejmě uklízečka po ránu omylem vypnula, když utírala prach. Obrazovka se rozzáří, stejně jako oči pracovité účetní.

A tak to jde celý den. Život ajťáka je plný překvapení a já každé ráno děkuji Bohu, že pár borců vymyslelo Google. Neustále stávkující digitální aparáty jsou nedílnou součástí mého pracovního rytmu. Což je na jednu stranu dobře, protože kdyby vše fungovalo, jak má, nebylo by mě zapotřebí.

Dorazím domů, těším se na lehárko a jedno či dvě pivka, poněvadž suroviny v něm obsažené prý podporují tvorbu mozkových synapsí, jenže místo klidu najdu manželku a vnučku na gauči s otrávenými výrazy ve tváři.

"Dědo, nejde nám televize." Zírám na tmavou bednu, ale ještě dříve, než logicky poznamenám, že kousek bokem v mém pokojíku je ještě jedna, dodá manželka: "Ani ta vedle!"

Beru dálkový ovladač, který nějaký fantasta vybavil víc čudlíky, než je běžný člověk vůbec schopen ovládat, natož pochopit, levá ruka dělá magický pohyb, pravou tisknu potřebné tlačítko a televize šlape jako hodinky. Pozvednu obočí, ale neříkám nic, protože jsem ženatý. Odkráčím vedle, zkusmo bafnu dálkový ovladač, udělám totéž - a televize Samsung mě oblaží reklamou na bagr, nebo co to bylo. Vše funguje, jak má.

Vracím se zpátky do obýváku a s potěchou slyším: "Muži, ty jsi tak šikovnej! My tě nemít, co bychom si počaly."

Jdu na slíbené pivo a v duchu si říkám: "Jo, jo, holky, zlatý ručičky. Kdybyste věděly, že jsem neudělal nic jiného, než že jsem televize vypnul a zase zapnul, bylo by po pochvale."

P.S. Neříkejte to mé ženě. Ona si myslí, že všemu rozumím. Děkuji.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Naděje

Když jsem v devadesátých letech minulého století jako dělnický kádr vyráběl svítiplyn na Vřesové, prožil jsem poučný příběh. Příběh o nutkání. O frustraci. O těžkém rozhodování. O úlevě. O lidskosti. Ale hlavně o naději. Rád jsem ho u piva vyprávěl každému, kdo byl ochoten naslouchat, protože nese jasné poselství. Odpolední šichta sestávající z rutinních procházek mezi hlučícími obrovskými čerpadly, kde tam a zpátky kolotal hluboce podchlazený metan, byla většinou nudná. Vítaným zpestřením dne tak býval pozdní oběd, umně zabalený i se všemi přílohami ve vysoce pokrokovém alobalovém futrálu, protože budoucnost patří aluminiu. Ten stačilo vrazit do horkovzdušné trouby a za minutku byla pochutina na světě. Babica by výskal radostí. O něco později pak obsah skončil v zažívacím traktu. Systém lidského trávení připomíná pracovní morálku socialistického dělníka. Každá činnost trvá dlouho a výsledek často stojí za prd. V mém případě ale žaludeční šťávy zamakaly jako stachanovec, a tak jsem na

Pračka

"Miloši, nejde mi zapnout pračka. Sviňa." Prohlásila manželka, což mě varovalo, protože většinou mi říká láskyplně dědo . Jak dojde na Miloše, visí ve vzduchu průser. Reaguji jako správný ajťák: "Máš kabel v zásuvce?" Odpověď je nepublikovatelná, a tak jdu a zkouším jističe. Cvak - vypnout, zapnout. Nic. Pračka dělá mrtvého brouka a já budu brzy také, pokud problém neodstraním. "Asi už umřela," pravím moudře, "to víš, maká poctivě víc jak osm let a nějaký čip se asi odebral do Křemíkového nebe." To byla chyba, protože má žena Červeného trpaslíka nezná. "Hele, muži, nesmol mě," řekne výhružně, "a dělej s tím něco, nebo půjdeš příští týden do roboty v teplákách." Dělám tedy, co nejlíp umím. Startuji počítač, poté vyhledávač, a lovím e-shopy, které nabízejí kvalitní pračky za rozumnou cenu, nejlépe s dopravou zdarma. Uspěl jsem hned napotřetí, klikám, objednávám, potvrzuji, platím a jsem šťastný, jak jsem problém elegantně vy

Příroda

„Dědo, ve sklepě máme divný bílý a nehybný pavouky! Asi jsou to ufouni.“  Přiběhla nejstarší vnučka a očekávala, že všechno vím a znám, takže dodám promptně vysvětlení poměrně neobvyklého jevu.  „Nepovídej,“ zatvářil jsem se překvapeně, což byla pravda. O bílých pavoucích jsem nikdy neslyšel, ale fakt je, že přírodověda mě ve škole moc nebavila. „Ukaž!“ Řekl jsem. Vyrazili jsme v závěsu s několika dalšími vnučkami, z nichž minimálně dvě nebyly naše, do sklípku hospodářské budovy, kde se ukrývá legendární sedmý schod. Na stropě, jak vidíte na obrázku, viselo porůznu jakési cosi a fakt to vyhlíželo jako nějaký mimozemský tvor. V ponuré místnosti jsem byl nejvyšší, tak jsem zkusmo do jednoho pavoučka šťouchnul prstem a očekával reakci. Dostavila se, ale jiná, než jsem předpokládal. Celé umělecké dílko se mi před očima rozpadlo na prach. „Zvláštní,“ pravím a velmi nerad dodávám: „Fakticky netuším, o co jde. Jdeme ven a na internet!“  Zavelel jsem a na pergole nastartoval nadrozměrný iPad