Přeskočit na hlavní obsah

Můj pejsek

Pro našeho pejska jsme si jednoho letního dne zajeli do Místku. Což je prapodivná ďuznička hned vedle Frýdku. Místní obyvatelé se nejspíš nemohli dohodnout, jak se jejich rodiště bude jmenovat, takže mezi obě slova vrazili pomlčku, čímž  to pro ně zhaslo. Každý si tak bydlí ve svém, ale přesto všichni dohromady.

V malé přízemní garsonce nás přivítal podivínský muž. V ohrádce určené lidským batolatům pak sedm nebo dvě stě bílých chundelatých kuliček. Pán nás usadil na sešlý gauč a se slovy "vyberte si, kus je za tři a půl tisíce" otevřel dvířka, načež se sněhobílá lavina vyvalila ven. 

Nejrychlejší byla čubička, která mi skočila do klína, oblízla nos a levé ucho, pohlédla na mě moudrým zrakem, a kdyby uměla mluvit, řekla by: "Tož teď jsem tvoja. Ukaž, co umíš, páníčku." Muž si mě zkoumavě přeměřil a s informací "miluje piškoty", což se ukázalo jako krutá pravda, pumpnul manželku o požadovanou částku.

Cestou zpět jsem seděl na místě spolujezdce, třímal v rukou košík s tím psím nadělením, a záhy byl premiérově pochcán, čímž jsem byl korunován za krále nově vznikající smečky.

V průběhu přepravy jsme s manželkou zvažovali různá jména, protože co nepojmenujete, to neexistuje. Nevím, kde se myšlenka vzala, ale vzpomněl jsem si na Morgana Freemana v jedné z jeho nejlepších rolí, podrbal jsem to stvoření za ušima a pravil: "Jsi Daisy a já budu tvůj řidič." Tak to zůstalo.

Od té doby jsem šoférem, který dodnes nezjistil, kde má náš pes brzdy. Realitou se staly každodenní procházky, protože naše psí slečna opovrhla rozlehlou zahradou a musí, prostě musí, vyrazit do dědiny, aby zjistila, kde se co nového šustlo. Pro průzkum má k dispozici biologický vysavač, jemuž se říká čenich.

Naše procházky dost často připomínají podzimní pouštění draků. Na šňůrce jsem já a vlaju na vodítku za uhánějícím chundeláčem, zatímco kolemjdoucí se mě ptají: "Kam spěcháte?" Odpovídám po pravdě: "Mě se neptejte, já jenom řídím. Velitel vozu je tam dole na vodítku." Všichni se smějí, ale mě často napadá, že už nejsem šéfem smečky, nýbrž užitečným idiotem. Takzvaným pejskařem.

Kapsy plné pytlíků na exkrementy, v očích výraz štvance, který netuší, kde skončí v následující minutě, a ramenní kloub téměř vyvrácený z pantů. Pětikilový pejsek je jako buldozer a dobře míněné povely vesele ignoruje. Zatímco já hystericky volám "pomalu, ty obludo", pejsek přidá na tempu. Na povelech ještě musím zapracovat. Zatím to vypadá, že Daisy dělá přesný opak toho, co se jí přikáže, což přináší zajímavé možnosti.

"Vy říkáte svému miláčkovi obludo?" Potkali jsme na jednom z maratónů turisty odněkud z Ostravy. Distingovaná postarší paní vypadala dost rozhořčeně, protože zjevně nepochopila náš vzájemný láskyplný vztah.

Pokusím se zabrzdit, a když tu dámu letmo míjím, stihnu vychrlit po pravdě: "Říkám jí vobludo, protože ji miluju, ale nechci aby zpychla ze své krásy, poněvadž by mě třeba neposlouchala." Že mě neposlouchá vůbec, už jsem říkal o dvě stovky metrů dál, takže doufám, že ta paní nemá špatné spaní.

S jazykem na vestě dorazím domů, kde naleznu ženu na pohodlné sedačce v objetí klubíček, háčků a budoucích hraček zatím bez hlavy či končetin. Povídám: "Tak jsme tady, mamuš." Otřu si pot z čela.

Vzhlédne, nasadí si jiné brýle, zalomí rukama a osloví Daisy: "Chudáčku, ty máš po vycházce určitě děsný hlad, že? Pojď, nachystala jsem ti mňamku." A zmizí i s chlupatým tyranem v kuchyni.

Šofér zůstává o hladu. Tak už to v téhle profesi chodí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Naděje

Když jsem v devadesátých letech minulého století jako dělnický kádr vyráběl svítiplyn na Vřesové, prožil jsem poučný příběh. Příběh o nutkání. O frustraci. O těžkém rozhodování. O úlevě. O lidskosti. Ale hlavně o naději. Rád jsem ho u piva vyprávěl každému, kdo byl ochoten naslouchat, protože nese jasné poselství. Odpolední šichta sestávající z rutinních procházek mezi hlučícími obrovskými čerpadly, kde tam a zpátky kolotal hluboce podchlazený metan, byla většinou nudná. Vítaným zpestřením dne tak býval pozdní oběd, umně zabalený i se všemi přílohami ve vysoce pokrokovém alobalovém futrálu, protože budoucnost patří aluminiu. Ten stačilo vrazit do horkovzdušné trouby a za minutku byla pochutina na světě. Babica by výskal radostí. O něco později pak obsah skončil v zažívacím traktu. Systém lidského trávení připomíná pracovní morálku socialistického dělníka. Každá činnost trvá dlouho a výsledek často stojí za prd. V mém případě ale žaludeční šťávy zamakaly jako stachanovec, a tak jsem na

Pračka

"Miloši, nejde mi zapnout pračka. Sviňa." Prohlásila manželka, což mě varovalo, protože většinou mi říká láskyplně dědo . Jak dojde na Miloše, visí ve vzduchu průser. Reaguji jako správný ajťák: "Máš kabel v zásuvce?" Odpověď je nepublikovatelná, a tak jdu a zkouším jističe. Cvak - vypnout, zapnout. Nic. Pračka dělá mrtvého brouka a já budu brzy také, pokud problém neodstraním. "Asi už umřela," pravím moudře, "to víš, maká poctivě víc jak osm let a nějaký čip se asi odebral do Křemíkového nebe." To byla chyba, protože má žena Červeného trpaslíka nezná. "Hele, muži, nesmol mě," řekne výhružně, "a dělej s tím něco, nebo půjdeš příští týden do roboty v teplákách." Dělám tedy, co nejlíp umím. Startuji počítač, poté vyhledávač, a lovím e-shopy, které nabízejí kvalitní pračky za rozumnou cenu, nejlépe s dopravou zdarma. Uspěl jsem hned napotřetí, klikám, objednávám, potvrzuji, platím a jsem šťastný, jak jsem problém elegantně vy

Příroda

„Dědo, ve sklepě máme divný bílý a nehybný pavouky! Asi jsou to ufouni.“  Přiběhla nejstarší vnučka a očekávala, že všechno vím a znám, takže dodám promptně vysvětlení poměrně neobvyklého jevu.  „Nepovídej,“ zatvářil jsem se překvapeně, což byla pravda. O bílých pavoucích jsem nikdy neslyšel, ale fakt je, že přírodověda mě ve škole moc nebavila. „Ukaž!“ Řekl jsem. Vyrazili jsme v závěsu s několika dalšími vnučkami, z nichž minimálně dvě nebyly naše, do sklípku hospodářské budovy, kde se ukrývá legendární sedmý schod. Na stropě, jak vidíte na obrázku, viselo porůznu jakési cosi a fakt to vyhlíželo jako nějaký mimozemský tvor. V ponuré místnosti jsem byl nejvyšší, tak jsem zkusmo do jednoho pavoučka šťouchnul prstem a očekával reakci. Dostavila se, ale jiná, než jsem předpokládal. Celé umělecké dílko se mi před očima rozpadlo na prach. „Zvláštní,“ pravím a velmi nerad dodávám: „Fakticky netuším, o co jde. Jdeme ven a na internet!“  Zavelel jsem a na pergole nastartoval nadrozměrný iPad