Přeskočit na hlavní obsah

Komunikace

Nejsem talent na jazyky. 

S prajzským nářečím bojuji dodnes. Řecky jsem se s obtížemi naučil jen pár k životu nezbytných slov, jako je pivo, cigarety, popelník, chleba či strouhanka. Anglicky raději jenom čtu.

Konečně mi došlo, proč jsem takové dřevo. Jsem totiž bezdětný a jako takový ochuzen o takzvanou batolecí lingvistickou fázi. Chybí mi zkrátka jednoduché základy, bez nichž se člověk polyglotem nestane, kdyby se rozkrájel. Ledaže by celý život mlčel, což je způsob komunikace, který funguje napříč všemi světovými jazyky, ale bohužel se toho moc nedozvíte.

Jednou jsem udiveně pozoroval manželku, jak s mou nevlastní pětiměsíční vnučkou naprosto plynule konverzuje. A co víc - vzájemně si rozuměly. 

Vnučka vyvalila oči, vypoulila rtíky a důrazně pronesla: "Chjúúúúmf, uéééé, uáááá, ňíííííp."
Nato žena: "Atiťá utěťála?", což je výraz v prajzsko-českém slovníku neexistující. 
Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat: "Blééééééf." 

Unikl vzduch a miminko se posrankalo, což okolostojící dámy z příbuzenstva kvitovaly s povděkem, některé až s nadšením. Když se totéž jednoho pošmourného rána stalo mě, netleskala ani jedna ruka. 

Jsem halt děda určený k dialogu spíše těm starším a pokročilejším. Jednoho letního podvečera jsme sklidili slámu. Jako správní Prajzáci pochopitelně z cizího pole, nikoliv z vlastního, ale to sem nepatří. Načež dorazila největší sadistka ze všech. Nehorázná žízeň.

Zbavil jsem džbánek doposud se nudící na kuchyňské lince několika vařeček, kvrdlaček a jiných obskurností, a chystal se vyrazit do blízké hospody pro čepovaného mazlíka.

Druhá nevlastní, už pětiletá vnučka, mě se zájmem pozorovala, načež se optala: "Jdeš pro pivo, dědo, že?"
Povídám rozvláčně: "Jo."
Obrátila oči v sloup: "Já padnu! V takovým parnu."
"Půjdeš se mnou?"
táži se. 

Na okamžik se zadumala, usoudila, že na podobný výšlap není vhodná doba, a prohlásila: "Mně se nechce," čímž považovala dialog za ukončený.

Ale kampak na mě! Je prostě paráda, když s děckem můžete mluvit jako rovný s rovným. A tak místo právě naučeného "atiťá utěťála" jsem vyzkoušel její prajzskou náturu: "Koupím ti zmrzlinu jakou chceš!" A vrazil jí do ruky zánovní padesátikorunu.

Byla v hospodě o tři minuty dřív než já, a to jsem běžel. Jednou budu jako nevlastní děda užitečnou součástí naší rodiny.

Aťiťáte uťuťu, ňu?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Příroda

„Dědo, ve sklepě máme divný bílý a nehybný pavouky! Asi jsou to ufouni.“  Přiběhla nejstarší vnučka a očekávala, že všechno vím a znám, takže dodám promptně vysvětlení poměrně neobvyklého jevu.  „Nepovídej,“ zatvářil jsem se překvapeně, což byla pravda. O bílých pavoucích jsem nikdy neslyšel, ale fakt je, že přírodověda mě ve škole moc nebavila. „Ukaž!“ Řekl jsem. Vyrazili jsme v závěsu s několika dalšími vnučkami, z nichž minimálně dvě nebyly naše, do sklípku hospodářské budovy, kde se ukrývá legendární sedmý schod. Na stropě, jak vidíte na obrázku, viselo porůznu jakési cosi a fakt to vyhlíželo jako nějaký mimozemský tvor. V ponuré místnosti jsem byl nejvyšší, tak jsem zkusmo do jednoho pavoučka šťouchnul prstem a očekával reakci. Dostavila se, ale jiná, než jsem předpokládal. Celé umělecké dílko se mi před očima rozpadlo na prach. „Zvláštní,“ pravím a velmi nerad dodávám: „Fakticky netuším, o co jde. Jdeme ven a na internet!“  Zavelel jsem a na pergole nastartoval nadrozměrný iPad

Naděje

Když jsem v devadesátých letech minulého století jako dělnický kádr vyráběl svítiplyn na Vřesové, prožil jsem poučný příběh. Příběh o nutkání. O frustraci. O těžkém rozhodování. O úlevě. O lidskosti. Ale hlavně o naději. Rád jsem ho u piva vyprávěl každému, kdo byl ochoten naslouchat, protože nese jasné poselství. Odpolední šichta sestávající z rutinních procházek mezi hlučícími obrovskými čerpadly, kde tam a zpátky kolotal hluboce podchlazený metan, byla většinou nudná. Vítaným zpestřením dne tak býval pozdní oběd, umně zabalený i se všemi přílohami ve vysoce pokrokovém alobalovém futrálu, protože budoucnost patří aluminiu. Ten stačilo vrazit do horkovzdušné trouby a za minutku byla pochutina na světě. Babica by výskal radostí. O něco později pak obsah skončil v zažívacím traktu. Systém lidského trávení připomíná pracovní morálku socialistického dělníka. Každá činnost trvá dlouho a výsledek často stojí za prd. V mém případě ale žaludeční šťávy zamakaly jako stachanovec, a tak jsem na

Cizí řeč

Cestování po světě je adrenalinový sport. Především pro člověka neobdařeného jazykovým nadáním. Horko těžko lámu angličtinu odposlouchanou při sledování hollywoodských trháků s českými titulky. Zvládnul jsem hlavně frázi fuck you , ale s ní v cizině moc daleko nedojdete. Naší nejoblíbenější destinací jsou řecké ostrovy. Kouzelné pláže, úchvatná a místy kýčovitá architektura, dechberoucí historie hrdého národa a pohostinní domorodci jsou jednoznačným plusem. Mínusem je pouze jejich květnatá hrdelní řeč, která neznalému nápadně připomíná chronickou krční chorobu. Boj se samotnou řečtinou jsem vzdal kontumačně poté, co jsem se nadrtil pro přežití nejdůležitější fráze: "Mia bira" a "Óchi" . Druhá jmenovaná výrazně šetří turistovu peněženku, protože prosté české "Ne" v Řecku znamená "Ano" . Na Santorini naopak zaperlila má žena, když se ukázalo, že díky globalizaci je možné domluvit se azbukou. Roztomile pošvitořila s ruskou prodavačkou textilního z