Přeskočit na hlavní obsah

Cirkulárka

Vždy na konci prázdnin dolehla na mého dědu podzimní melancholie. Jednoho dne se s mrmláním vyhrabal z lože, vynadal ženě, psovi a preventivně i mně. Přesně v uvedeném pořadí, protože pořádek musí být. S půllitrovým hrnkem kávy v ruce pak vyrazil na zahradu a zadumaně pohlédl na oblohu. Obešel se zcela beze slov. My pochopili, co nás čeká. Příprava na zimu.


Dědeček byl držgrešle a domácí kutil. Kombinace těchto dvou vlastností byla v socialistickém konzumním bezčasí významnou evoluční výhodou, poněvadž Mountfield ještě neexistoval. Vrcholem jeho spořivosti, umu a řemeslné zručnosti byl ďábelský stroj, kterému jsme s bráchou přezdívali Čelisti. A báli se ho jak čert kříže.

Můj zrzavý strýc ho jednou v záchvatu pracovitosti vyzkoušel, načež zaměstnal polovinu ambulantního oddělení městské nemocnice. Od té doby má šedivý vlas, nechuť k práci a o tři prsty méně, než je běžný lidský standard.

Cirkulárka vypadala, jakoby ji šílený vynálezce z dostupných surovin stloukl doma na koleně, což nebylo daleko od pravdy. Hromada dřeva, kterou děda zdarma nasbíral po širokém okolí během slunečných letních dnů, hovořila jasnou řečí. Bude se řezat. Sekat. Uklízet. A neobejde se to bez řevu. Protože dědeček byl kromě jiného také ukázkový cholerik. Řvala cirkulárka, řval děda a řval jsem já, protože většina mých vrstevníků měla soboty volné a chodila lovit čolky nebo slečny.

Že u nás začíná příprava na zimu, se měla záhy dozvědět celá čtvrť. Zapnutí přístroje doprovázel zvuk, jakoby najednou odstartovalo osm turbovrtulových letadel. Elektromotor kdysi zachráněný z trosek vysokozdvižného vozíku se hystericky rozječel, volné řemeny s protestem zakvičely, obludné ozubené kolo se s námahou roztočilo, a v celé ulici vypadl elektrický proud. Tehdejší komunální služby se s námi věru nenudily. Přivolaní elektromontéři se s huhláním povrtali v trafostanici a druhý pokus vyšel na jedničku.

O čtrnáct dní později, když se mi podařilo mrtvé kubíky dřeva uklidit na vyhrazené místo, přišla další rána. Padesát metráků hnědého uhlí. Říkal jsem mu hňudlí a z duše jsem tenhle pozůstatek geologických aktivit matičky Země nesnášel. Přinášel únavnou dřinu. Lopata, lopata, lopata. Kolečko. Padesát metrů k okénku. Lopata, lopata, lopata. Stokrát. Dvěstěkrát. Snil jsem o plynovém vytápění.

Toho jsem se dočkal až po revoluci na Prajzské v souvislosti s ekologickou politikou moderní kapitalistické společnosti. Dotace na plynový kotel byly koneckonců fajn, protože kdo vám dnes dá něco grátis, že?

A tak si všichni Prajzáci jako jeden muž pořídili plynové vytápění. Obstarožní kotle na tuhá paliva si ovšem ponechali, což se ve světle pozdějších událostí jevilo jako velmi prozíravý čin. Třetí zdražení plynového zázraku bylo impulsem, který celou obec donutil pokorně se vrátit sice k zastaralému, leč levnějšímu způsobu vytápění. Ekologové a strážci zdravého životního prostředí dostali osypky a dědinou se opět o sobotách začalo rozléhat uširvoucí kvílení pekelných strojů.

Ani naše domácnost není výjimkou. Když nám včera vyklopili na plac haldu černého polského uhlí, vrátily se mi vzpomínky na mládí prožité na periferii Karlových Varů. Na tu hrůznou pilu. Třísky v dlaních. Dřinu, prach a špínu. Ekologická dekadence. Uf.

Abych přišel na jiné myšlenky, nastartoval jsem padesát let starý biologický pohon, a pomocí analogového nástroje Lopata verze 1.0 jsem celou hromadu složil na určené místo. Zjistil jsem přitom, že můj obstarožní motor vykazuje poměrně nízkou spotřebu. Tři desetistupňová piva na dvacet metráků. To jde.

Znaven jsem složil kosti na pohodlný gauč v obýváku, načež dorazila manželka ze šichty v hospodě. "Ty jsi šikula, taťko," nešetřila chválou, "to se v zimě pěkně ohřejem!" Poté se ale zachmuřila, jakýsi stín významné, ale doposud nevyřčené myšlenky jí proběhl po tváři, a starostlivě dodala: "Budeme ale ještě potřebovat nějaké dřevo na zátop." Nepochopila můj vyděšený výraz, a tak jsem sepsal tento článek.

Teď svlažím hrdlo dobrým vínem a opět začnu topit plynem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

My, ajťáci

V očích široké veřejnosti je takzvaný ajťák podivuhodný tvor. Většinou nás považují za mimozemšťany, což je dost nespravedlivé obvinění.  Ve skutečnosti jsme naprosto obyčejná digitální dělnická třída. Dnes a denně totiž svádíme boj za lepší příští moderní civilizace s přístroji, o jejichž principu fungování dost často netuší nic ani výrobci samotní. Pravda je, že málokterý ajťák přizná na rovinu, že něco neví. Ne že by nechtěl, ale mohl by ztratit glanc a obdivné pohledy sekretářek by se rozplynuly jako pára nad hrncem. "Crrrr, crrrr," zvedám po ránu telefon a přemýšlím, co zase nejde. Kafe si vesele stydne a hlas ve sluchátku sděluje Jobovu zvěst: "Netiskne mi tiskárna!" Polykám doušek, s brbláním se zvedám, docházím na místo konfliktu, vložím nenápadně papír do podavače, aby sekretářka neviděla, a laserová tiskárna si vesele zachrochtá, načež vytiskne tunu papíru ještě z minulého dne. Je síťová. Vracím se na pracoviště, aby káva netrpěla pocitem osamělosti, ale...

Naděje

Když jsem v devadesátých letech minulého století jako dělnický kádr vyráběl svítiplyn na Vřesové, prožil jsem poučný příběh. Příběh o nutkání. O frustraci. O těžkém rozhodování. O úlevě. O lidskosti. Ale hlavně o naději. Rád jsem ho u piva vyprávěl každému, kdo byl ochoten naslouchat, protože nese jasné poselství. Odpolední šichta sestávající z rutinních procházek mezi hlučícími obrovskými čerpadly, kde tam a zpátky kolotal hluboce podchlazený metan, byla většinou nudná. Vítaným zpestřením dne tak býval pozdní oběd, umně zabalený i se všemi přílohami ve vysoce pokrokovém alobalovém futrálu, protože budoucnost patří aluminiu. Ten stačilo vrazit do horkovzdušné trouby a za minutku byla pochutina na světě. Babica by výskal radostí. O něco později pak obsah skončil v zažívacím traktu. Systém lidského trávení připomíná pracovní morálku socialistického dělníka. Každá činnost trvá dlouho a výsledek často stojí za prd. V mém případě ale žaludeční šťávy zamakaly jako stachanovec, a tak jsem na ...

Piškot

Nejdůležitějším výrobkem na světě jsou, alespoň pro mě, věřte nevěřte, obyčejné piškoty. Určitě je znáte. Co ale stoprocentně nevíte, jsou dvě věci. Jak české slovo piškot vlastně vzniklo, a proč jsou pro mě důležité. Začnu odpovědí na první otázku.  Ryze české slovo, jak už to tak bývá, vzniklo zkomolením či přizpůsobením slůvka cizokrajného. Čeština se v krádežích totiž moc nežinýruje, ale o tom snad jindy.  Tentokrát šlohla něco německého. Abych byl přesný  -  spíše německo-rakouského. Piskotte . Slovo, které se ovšem zrodilo  uloupením z italského biscotto , což se ukázalo jako  zkomolenina z latinského biscoctus . Pokud si latinské slovo doslova přeložíme, dostaneme spojení "dvakrát pečený" . Jedná se o složeninu ze slov „bis“ - tedy dvakrát, a „coctus“ -  pečený. Prostě to dvakrát upečete a uvidíte, co vznikne. Tak tohle už víte. Jenže ještě netušíte, že za tohle krásné české slovo vděčíme velmi zajímavé české ženě s ryze českým jménem. Rodiče ...