Přeskočit na hlavní obsah

Podzim


Škumpa se zbarvila do neuvěřitelně jásavých barev a pes výjimečně netoužil po procházce dědinou, ale spokojil se s polem za naším záhumenkem, kde nemusím výsledky práce jeho střevní mikroflóry sbírat, bo tam hore stejně smolí každá kuna nebo toulavá kočka. 

Manželka šla se mnou - a tak jsme dostupné kapsy naplnili opuštěnými vlašskými ořechy, které se bezprizorně povalovaly pod vzrostlým stromem. Cestou zpět jsem se tvářil nenápadně, poněvadž nám ty plody tak docela nepatřily. Inu, Prajzáci. Nekradou, nýbrž skromně uklízí.

Byl nádherný, byť lehce chladivý zářijový podvečer, a já dorazil domů, abych konečně stihl otestovat mobilní telefon z výrobní stáje jménem Apple, který už byl čtyřikrát reklamován a čtyřikrát vrácen jako bezchybný.

A jak už to v životě chodí, když se fakt cítíte úžasně, jste rádi na tomto světě a vůbec je vše růžové, dorazí varování a vystřízlivění. Zapnul jsem ten zpropadený klunker jménem iPhone a hodlal ho připojit ke své domácí síti. Načež přišla katastrofa.

Já zapomněl heslo na svou vlastní wi-fi! Z důvodu bezpečnosti jsem si ho samozřejmě nikde nepoznamenal, takže jsem se ocitl v dupě

U sporáku kutila má žena polévku Bleskovku. Ta se vyznačuje tím, že je rychle hotová a přitom výjimečně chutná, přestože není čínská. Babicovi to nevykecám, aby na nápadu nevydělal. Těšil jsem se na futrung, ale heslo bylo stále v nedohlednu.

Přestože se mi to profesně příčilo, položil jsem tichým hlasem otázku: "Babičko, neznáš náhodou heslo na naší wifinu?"

Manželka vrazila do polévky domácí vajíčko, pohlédla na mě a významně se rozmlčela.

Pochopil jsem. Dorazilo stáří. 

Mám ještě vlasy. Trošku bříško, bo Prajzák nejí jenom takové nějaké blafy, nýbrž poctivý bůček či králíka na smetaně. Mám spoustu umělých zubů, ale stále ještě vlastní přirození. Čtečku Kindle. Automobil, co jezdí a neodmlouvá. Tři nevlastní vnučky a třiapadesát různobarevných slipů. Levých ponožek mám o sedm méně, což nevadí, protože málokdy trefím na první pokus stejný pár, a pračku stejně jednou vyhodím.

Mým strojkem na holení si žena leští nohy a hodně jí to potom sluší. Navíc tím pádem neškrábe. Mám i slušné zaměstnání, kde jsem oblíben, poněvadž se tvářím, že rozumím věcem, kterým mí spolupracovníci nerozumí. V přetvářce jsem machr.  Také vlastním čtyři kury v kurníku a jednu andulku, která už mi dvakrát prokousla palec. I třešní letos bylo dost a švestky jsem rozdal. Nálev na okurky se mimořádně povedl  a rajská jablíčka byla jako prajzské baby. K nakousnutí. 

Jsem tudíž šťastný tvor. Řeknete si. Protože kdo z vás to má?

Tak proč si, u všech všudy, nemohu vzpomenout na heslo, jenž jsem si vymyslel tak fikané, abych ho nikdy v životě nezapomněl?

"Babičko, já jsem sklerotickej starej chuj." Řekl jsem sebekriticky a ryze česky. O chvíli později jsem zároveň s talířem bleskové polévky obdržel i pohlazení po vlasech a uklidňující odpověď.

"Já vím," řekla žena. "Já vím."

Dobře jsem se oženil.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

My, ajťáci

V očích široké veřejnosti je takzvaný ajťák podivuhodný tvor. Většinou nás považují za mimozemšťany, což je dost nespravedlivé obvinění.  Ve skutečnosti jsme naprosto obyčejná digitální dělnická třída. Dnes a denně totiž svádíme boj za lepší příští moderní civilizace s přístroji, o jejichž principu fungování dost často netuší nic ani výrobci samotní. Pravda je, že málokterý ajťák přizná na rovinu, že něco neví. Ne že by nechtěl, ale mohl by ztratit glanc a obdivné pohledy sekretářek by se rozplynuly jako pára nad hrncem. "Crrrr, crrrr," zvedám po ránu telefon a přemýšlím, co zase nejde. Kafe si vesele stydne a hlas ve sluchátku sděluje Jobovu zvěst: "Netiskne mi tiskárna!" Polykám doušek, s brbláním se zvedám, docházím na místo konfliktu, vložím nenápadně papír do podavače, aby sekretářka neviděla, a laserová tiskárna si vesele zachrochtá, načež vytiskne tunu papíru ještě z minulého dne. Je síťová. Vracím se na pracoviště, aby káva netrpěla pocitem osamělosti, ale...

Naděje

Když jsem v devadesátých letech minulého století jako dělnický kádr vyráběl svítiplyn na Vřesové, prožil jsem poučný příběh. Příběh o nutkání. O frustraci. O těžkém rozhodování. O úlevě. O lidskosti. Ale hlavně o naději. Rád jsem ho u piva vyprávěl každému, kdo byl ochoten naslouchat, protože nese jasné poselství. Odpolední šichta sestávající z rutinních procházek mezi hlučícími obrovskými čerpadly, kde tam a zpátky kolotal hluboce podchlazený metan, byla většinou nudná. Vítaným zpestřením dne tak býval pozdní oběd, umně zabalený i se všemi přílohami ve vysoce pokrokovém alobalovém futrálu, protože budoucnost patří aluminiu. Ten stačilo vrazit do horkovzdušné trouby a za minutku byla pochutina na světě. Babica by výskal radostí. O něco později pak obsah skončil v zažívacím traktu. Systém lidského trávení připomíná pracovní morálku socialistického dělníka. Každá činnost trvá dlouho a výsledek často stojí za prd. V mém případě ale žaludeční šťávy zamakaly jako stachanovec, a tak jsem na ...

Piškot

Nejdůležitějším výrobkem na světě jsou, alespoň pro mě, věřte nevěřte, obyčejné piškoty. Určitě je znáte. Co ale stoprocentně nevíte, jsou dvě věci. Jak české slovo piškot vlastně vzniklo, a proč jsou pro mě důležité. Začnu odpovědí na první otázku.  Ryze české slovo, jak už to tak bývá, vzniklo zkomolením či přizpůsobením slůvka cizokrajného. Čeština se v krádežích totiž moc nežinýruje, ale o tom snad jindy.  Tentokrát šlohla něco německého. Abych byl přesný  -  spíše německo-rakouského. Piskotte . Slovo, které se ovšem zrodilo  uloupením z italského biscotto , což se ukázalo jako  zkomolenina z latinského biscoctus . Pokud si latinské slovo doslova přeložíme, dostaneme spojení "dvakrát pečený" . Jedná se o složeninu ze slov „bis“ - tedy dvakrát, a „coctus“ -  pečený. Prostě to dvakrát upečete a uvidíte, co vznikne. Tak tohle už víte. Jenže ještě netušíte, že za tohle krásné české slovo vděčíme velmi zajímavé české ženě s ryze českým jménem. Rodiče ...