Přeskočit na hlavní obsah

Šprušle

Šprušle. 

Tohle slovo možná neznáte, ale já ho nenávidím.

Údajně pochází z německého Sprießel, což ve volném překladu znamená příčka u žebříku. Věc, kterou jsem včera natíral, má ovšem do žebříku hodně daleko, leda by sahal až do nebe.

"Musíme natřít přední plot, je už pro ostudu," pravila jednoho jarního dne manželka a mně bylo jasné, že každý odpor je marný. Nabídl jsem v pudu sebezáchovy výměnou osmidenní pobyt na Korfu, což má žena kvitovala s nadšením, vyrochnila se v moři, zbodla moussaku, zanadávala si na řeckém letišti, ale ze svého požadavku bohužel neustoupila ani o píď. 

Po návratu jsem vyrazil na místo budoucího činu a zjistil, že kovový okrasný plot opravdu potřebuje trochu údržbářské péče. Aby nás lidi nepomluvili.

"Natírání je relax, dědo," snažila se mi manželka vnést trochu naděje do života, když jsem začal vysvětlovat, že největší fuška je ty kovové nesmysly připravit, aby nátěr vydržel dalších deset let. Zlatý živý plot.

Návštěva hlučínského Domu barev byla plodná. Prodavačka byla ženou na svém místě a vnutila mi spoustu věcí, o jejichž existenci jsem do té chvíle neměl ani tušení. Různé šmirgly, štětečky, ředidla, základní barvy, vrchní laky v barvě kaštanové a výherní los, který jsem ovšem mohl uplatnit až při dalším nákupu, takže jsem ho zmačkal a vyhodil. Náš běžný účet není bezedný. Dovezl jsem vše domů a modlil se, aby léto bylo deštivé.

Konec června je ale sviňa, a tak jsem v sobotu ráno chtě nechtě vyrazil do útoku. Popadl jsem plechovku zapáchající barvy, štětec a kus hadru a doufal, že se ocitnu v knize Marka Twaina. Těšil jsem se, jak budou kolem dokola pochodovat lidé a zaplatí mi, když jim na chvilku tu zpropadenou štětku půjčím, aby měli tu čest si trošku zanatírat. Bo relax!    

Ve čtyři odpoledne mi došla barva, takže na branku už se nedostalo. Celou dobu  kolem mě procházela spousta usměvavých prajzských lidiček, kteří pronášeli povzbudivá slova útěchy. 

"Natíráte, sousede, co?"
"Máte kliku, že neprší."
"Tady máte malého žida." Míněn flek.
"To už jste měl udělat dávno."
"Nefunguje mi počítač, ale stavím se, až budete mít hotovo."
"Relax, že jo?"

A podobně.

Nejspíš nemám stejné charisma jako Tom Sawyer, takže jsem si vše odmáknul sám. Výsledek vidíte na nepříliš kvalitní fotografii.

Zbavil jsem se nánosů barvy, dostal najíst a vyslechl si pochvalu od své manželky: "Ten skleník už fakticky vypadá hrozně. Bude třeba ho také natřít."

Řecko nezabralo. Příště zkusím Karibik. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Příroda

„Dědo, ve sklepě máme divný bílý a nehybný pavouky! Asi jsou to ufouni.“  Přiběhla nejstarší vnučka a očekávala, že všechno vím a znám, takže dodám promptně vysvětlení poměrně neobvyklého jevu.  „Nepovídej,“ zatvářil jsem se překvapeně, což byla pravda. O bílých pavoucích jsem nikdy neslyšel, ale fakt je, že přírodověda mě ve škole moc nebavila. „Ukaž!“ Řekl jsem. Vyrazili jsme v závěsu s několika dalšími vnučkami, z nichž minimálně dvě nebyly naše, do sklípku hospodářské budovy, kde se ukrývá legendární sedmý schod. Na stropě, jak vidíte na obrázku, viselo porůznu jakési cosi a fakt to vyhlíželo jako nějaký mimozemský tvor. V ponuré místnosti jsem byl nejvyšší, tak jsem zkusmo do jednoho pavoučka šťouchnul prstem a očekával reakci. Dostavila se, ale jiná, než jsem předpokládal. Celé umělecké dílko se mi před očima rozpadlo na prach. „Zvláštní,“ pravím a velmi nerad dodávám: „Fakticky netuším, o co jde. Jdeme ven a na internet!“  Zavelel jsem a na pergole nastartoval nadrozměrný iPad

Naděje

Když jsem v devadesátých letech minulého století jako dělnický kádr vyráběl svítiplyn na Vřesové, prožil jsem poučný příběh. Příběh o nutkání. O frustraci. O těžkém rozhodování. O úlevě. O lidskosti. Ale hlavně o naději. Rád jsem ho u piva vyprávěl každému, kdo byl ochoten naslouchat, protože nese jasné poselství. Odpolední šichta sestávající z rutinních procházek mezi hlučícími obrovskými čerpadly, kde tam a zpátky kolotal hluboce podchlazený metan, byla většinou nudná. Vítaným zpestřením dne tak býval pozdní oběd, umně zabalený i se všemi přílohami ve vysoce pokrokovém alobalovém futrálu, protože budoucnost patří aluminiu. Ten stačilo vrazit do horkovzdušné trouby a za minutku byla pochutina na světě. Babica by výskal radostí. O něco později pak obsah skončil v zažívacím traktu. Systém lidského trávení připomíná pracovní morálku socialistického dělníka. Každá činnost trvá dlouho a výsledek často stojí za prd. V mém případě ale žaludeční šťávy zamakaly jako stachanovec, a tak jsem na

Cizí řeč

Cestování po světě je adrenalinový sport. Především pro člověka neobdařeného jazykovým nadáním. Horko těžko lámu angličtinu odposlouchanou při sledování hollywoodských trháků s českými titulky. Zvládnul jsem hlavně frázi fuck you , ale s ní v cizině moc daleko nedojdete. Naší nejoblíbenější destinací jsou řecké ostrovy. Kouzelné pláže, úchvatná a místy kýčovitá architektura, dechberoucí historie hrdého národa a pohostinní domorodci jsou jednoznačným plusem. Mínusem je pouze jejich květnatá hrdelní řeč, která neznalému nápadně připomíná chronickou krční chorobu. Boj se samotnou řečtinou jsem vzdal kontumačně poté, co jsem se nadrtil pro přežití nejdůležitější fráze: "Mia bira" a "Óchi" . Druhá jmenovaná výrazně šetří turistovu peněženku, protože prosté české "Ne" v Řecku znamená "Ano" . Na Santorini naopak zaperlila má žena, když se ukázalo, že díky globalizaci je možné domluvit se azbukou. Roztomile pošvitořila s ruskou prodavačkou textilního z